You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 5 Next »

Perustietovarantopohjainen Testauspalvelu - Mistä palvelusta on kyse?

Suunnitelma Perustietovarantopohjaisesta testauspalvelusta syntyi osana Selvitys / Kokeiluhanketta joka vietiin Vuoden 2018 aikana läpi. Tätä hanketta pohjusti selvitystyö virastojen (VRK-PRH-MML) yhteentoimivuudesta, Lokakuu 2016 - Tammikuu 2017 . Selvitystyön kuvaukset tuolla, https://www.avoindata.fi/data/fi/dataset/prh-mml-vrk-yhteentoimivuuden-selvitystyo


Ydinajatus tässä palvelussa on luoda keskitetty perustietovarantopohjainen palvelu, joka helpottaa asiakkaiden asiointia testausaineistoihin liittyvissä asioissa, osana hankkeiden laadunvarmistustyötä. Isoin tavoite on yhdistää eri testauspalvelut yhteneväiseksi kokonaisuudeksi, niin datan, palveluiden kuin ympäristöjen osalta.


Asiakastarpeet

Tämän hankkeen aikana lähdettiin tukemaan Kansallisen Tulorekisterihankkeen testiaineistotarpeita, samalla saatiin arvokasta kokemusta testausaineistoihin ja palveluihin liittyvistä asioista. Iso haaste yleisestikkin asiakkaan näkökulmasta on kiteytetty alla olevaan kuvaan.

Nykytilanteessa asiakas joutuu monesti toimimaan ns "integraattorina" testauspalveluihin liittyvissä asioissa. Tulevaisuudessa asiakkaan testauspalvelutarpeet tulisi saada yhteneväisen palvelukokemuksen kautta, jonka sisällä yhteensoviteteut testauspalveluprosessit on muodostettu.


Tarvitaan riittävän laaja testiaineisto

Tällä tarkoitetaan perustietovarantojen testiympäristöissä olevaa testiaineistoa ja varsinkin sellaisia jotka liittyvät toisiinsa, muodostaen yhteneväisen aineiston. Esimerkkinä tästä on testihenkilö, joka on kirjattu VRK:n VTJ testiympäristöön ja joka toimii PRH:n Kaupparekisteri testiympäristössä olevan testiyrityksen toimitusjohtajana. 

Esimerkkinä laajemmasta aineistosta voidaan pitää sitä että yhteneväisen testiaineiston tulisi ilmentää asteittain koko yhteiskunnan toimintaa, siinä muodossa että aineisto on vahvasti toisiinsa linkitettyä (Yhtenenäistä) ja kuvastaa sitä monimuotoisuutta jossa eri perustiedot ja niihin tiukasti sidoksissa olevat muut palvelut voivat olla.


Mahdollistetaan testiaineiston läpinäkyvyys

Riittävän laajan ja yhteneväisen testiaineiston ylläpitämiseen ja siihen liittyvien muutosten seurantaan tarvitaan välineitä jotka mahdollistavat muuttuvien aineistojen vaikutusten hahmottamisen. Tavoitteena on että niin käyttäjät kuin sovelluksetkin pystyisivät seuraamaan testiaineistossa tapahtuvia muutoksia täysin läpinäkyvästi.


Tuettava testausosaamisen jakamista

Perustietovarantojen, niihin liittyvien palveluiden, lakien ja astetusten ja asiakkaiden liiketoimintaympäristöjen eroavaisuudet luovat haasteen testaustoiminalle. Laadunvarmistuksesta vastaavilta henkilöiltä odotetaan monialaista osaamista ja tulkintataitoja. Tätä helpottamaan on tavoitteena luoda Testausohjeistukset palvelu, jossa jokainen perustietovarantoja tuottava virasto pystyy jakamaan keskitetysti omaa osaamistaan testauspalveluihin liittyen. Esimerkkinä erilaisten tilanteiden positiiviset ja negatiiviset testitapaukset. Mitä testiaineistoa käyttää missäkin tilanteessa jne.


Mahdollistetaan yhteneväiset testiympäristöt

Yksi tärkeä elementti yhteneväisen testauspalvelun muodostamisessa on liittää olemassa olevat testiympäristöt toisiinsa ja varmistaa että testiympäristöissä käsitellään yhteneväistä testiaineistoa. Lisäksi testaustoiminnan tasot ja niihin liittyvät vaatimukset tulisi yhdessä toimijoiden kesken sopia. Yhteneväiset testiympäristöt eivät kuitenkaan tarkoita sitä että ne oltaisiin keskittämässä, vaan jokainen virasto ja palvelu vastaa jatkossakin omista ympäristöistään.


Testiaineiston tuottamisen nopeuttaminen

Tämän selvitys/kokeilu hankkeen käynnistyessä tuskailtiin testiaineistojen vähyydellä ja tuotamisen hitaudella. Vuoden 2018 aikana virastot ovat kuitenkin parantaneet testiaineiston tuottamisen nopeutta ja yhteisten palaverien kautta on saatu sovittua käytännöistä, joilla testiaineiston tuottaminen voidaan tehdä vaiheittain niin että se kuormittaa yksittäistä Tietopalvelua mahdollisimman vähän.


Asiakastarpeet

Asiakastarpeita on hankkeen edetessä saatu kerättyä työpajan ja haastatteluiden kautta paljon. Niistä ehkä tärkeimmät ovat

  • Tarvitaan riittävän laaja yhteneväinen testiaineisto.
  • Mahdollistettava testiaineiston läpinäkyvyys.
  • Tuettava testausosaamisen jakamista.
  • On muodostettava yhteneväiset testausympäristöt.


Tarvitaan riittävän laaja yhteneväinen testiaineisto

Tällä tarkoitetaan perustietovarantojen testiympäristöissä olevaa testiaineistoa ja varsinkin sellaisia jotka liittyvät toisiinsa, muodostaen yhteneväisen aineiston. Esimerkkinä tästä on testihenkilö, joka on kirjattu VRK:n VTJ testiympäristöön ja joka toimii PRH:n Kaupparekisteri testiympäristössä olevan testiyrityksen toimitusjohtajana. 


Mahdollistettava testiaineiston läpinäkyvyys

Asiakashankkeet, jotka ottavat käyttöönsä Suomi.fi-palveluita tai ovat suoraan yhteydessä tietopalveluiden tietojärjestelmien palvelurajapintoihin kärsivät tiedon puutteesta. Tämä korostuu tilanteissa, joissa testiympäristössä tapahtuu muutoksia, tai testiaineiston sisällössä tapahtuu muutoksia. Tälläiset muutokset ovat olleet vaikeasti huomattavia, varsinkin asiakashankkeiden henkilöille. Tarve on että tätä läpinäkyvyyttä voitaisiin parantaa.


Tuettava testausosaamisen jakamista

Perustietovarannoista vastaavat virastojen tietopalvelut, tuntevat oman vastuualueensa lainsäädännön ja myös käytännön monimuotoisuuden, joka näkyy heidän palveluidensa rajapinnoissa ja aineistoissa. Monesti asiakashankkeilla ei tätä osaamista tai ymmärrystä ole. Mikä näkyy siinä, että tietojärjestelmäintegraatiot ja erityisesti toiminnallinen testaus saattaa rajautua vain osaan tästä aineiston "monimuotoisuudesta" jossa tietopalvelun järjestelmän aineisto voikaan olla. Tarve on siis helpottaa osaamisen siirtymistä tietopalveluilta asiakkaiden hankkeiden henkilöille.


Muodostettava yhteneväiset testiympäristöt

Testausjärjestelmien rooli vaihtelee organisaatioittain, myös hankkeiden elinkaaren vaiheella tuntuu olevan vaikutusta siihen kuinka monimuotoiset testiympäristöt niillä on käytössään. Haasteena on että yhteiseen hankkeiden ja  palveluiden väliseen testaukseen sopivia eritasoisia testiympäristöjä ei tunnu olevan, ainakaan riittävän laajasti. Tarve on yhteisesti määrittää ne testaustasot, joita vastaavia testiympäristöjä testidatapalveluiden tuottajilla ja käyttäjillä tulisi olla. 


Ratkaisuja erilaisten testaustarpeiden tukemiseen

TBD


Lakien yhteinen tulkitseminen

Moni tämän testauspalvelun tavoitteista sisältää elementtejä joiden ratkaisemista on vaikeuttanut erilaiset lakien tulkinnat. Jotta Vision mukainen tavoite saavutetaan tulee erityisesti testiaineistoon liittyvät asiat pystyä yhdessä ratkaisemaan tavalla joka mahdollistaa testiaineistojen käytön testaustarkoituksissa.


Testauspalveluiden tuottamisen helpottaminen

TBD 



Suunnitelma ratkaisusta

Syyskuun 2018 aikana lisäämme tähän tietoja suunnitellusta ratkaisusta.

  • No labels